Så förbereder du trädgården inför våren

Våren är snart här och det är dags att förbereda trädgården inför våren och en eventuell försäljning. Trädgårdsmästaren Marion Strandberg från TrädgårdsMakeover tipsar om vad du bör göra för att få en fin och grönskande trädgård.

I skrivande stund lyser solen och längtan till att få gå ut i trädgården blir starkare för varje dag. Det finns en del man kan börja med.förtydligar hur grenas ska sågas av

  • Beskär fruktträd som äpple och päron.
  • Körsbär, bigarrå och plommon som är stenfruktträd beskär man endast under JAS-månaderna. (Juli, Augusti, September).

När man beskär sina fruktträd är det viktigt att veta hur mycket eller lite man ska beskära. Många gör felet att beskära bort samtliga ungskott (vattenskott). Man ska ta bort max 1/3 per år för att inte stressa trädet.

Tar du mer blir du varse nästkommande år med ännu fler ungskott än tidigare. Verktyg som vi rekommenderar att beskära fruktträd med är:

  • Japanska handsågar.
  • En bra sekatör.
  • Och en stadig stege.

Du kan även beskära, föryngra och gallra buskar och häckar. En gammal syrenhäck som har grova vedartade grenar kan du föryngra helt eller gallra (gallra=delvis föryngring). Gallrar du bort dess vedartade grova grenar så har de nya unga grenarna lättare att ta sig. Likaså är det med Häckoxbär, Hagtorn- och Ligusterhäck.

sågar av träd med handsåg när vi förbereder trädgården inför våren

När du föryngringsbeskärsparar du 5-10 cm lite beroende på vilken sort det är. Tänk på att använda bra verktyg när du utför denna typ av beskärning, japanska handsågar är det bästa valet. Använder du en motorsåg eller fogsvans så ruggar du ytan och det blir svårare för såret att läka.

Om du inte har täckt över dina vintergröna växter (t.ex. Rhododendron och vissa barrväxter) innan vintern så är det god tid att du gör det nu för att förhindra att växterna tar skada i den starka vårsolen.

Att göra:

Beskär äpple- och päronträd

  • Ta bort max ⅓ av vattenskotten
  • Använd japanska handsågar, en bra sekatör och en stadig stege

Gallra eller föryngra syren, häckoxbär, hagtorn- och ligusterhäck

  • Använd japanska handsågar även här
  • Motorsåg eller fogsvans skadar trädet eller buskarna

Titta till och skydda dina vintergröna växter

  • Vårsolen kan göra så att växterna tar skada

Marion Strandberg
Trädgårdsmästare
TrädgårdsMakeover®

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Boka Flyttstädning
VILL DU VETA PRISET?
ANGE BOSTADENS STORLEK I KVADRATMETER (Pris ink moms efter RUT-avdrag)